torsdag 22 augusti 2013

Äppelmos och -dricka

Äntligen blev det av att göra äppelmos! Tvättade äpplena, Transparante Blanche, tog bort blom och skaft och klyftade ner i en stor 10 liters gryta. Kokade bitarna mjuka och körde sen allt i hushållsassistentens passersats. Jättesmidigt! ... förutom att en gummidetalj sprack sönder så Thomas fick hjälpa till att fixa något annat så det gick att fortsätta. (Med buntband kan man fixa mycket!)
Det blev tillslut 16 askar med äppelmos. Plastaskarna köpte jag på Pizzeria Capri. Lagom stora att frysa in i!

Passade även på att göra äppeldricka. Har ett recept från mamma som är riktigt gott.

Äppeldricka
5-6 liter äppelbitar med skal och kärnhus
6 liter vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensoat
5 dl socker, eller mindre efter smak

Tvätta äpplena väl och skär bort alla fula delar. Vattnet blandat med vinsyra och natriumbensoat slås över äppelbitarna. Låt blandningen stå 3 dygn och rör om då och då. Sila bort äpplena och rör ner 5 dl socker. Rör om så sockret smälter. Häll drickan på väl rengjorda flaskor och förvara dem svalt. Det går bra att göra halv sats. Som måltidsdryck spädes drickan med lite vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar